Istorie Foisorul de Foc

Astazi am fost cu treaba prin Bucurestiul vesel, locul unde trebuia sa ajung era „Foisorul de foc” atat stiam, si adresa destinatiei. N’am avut atentie sau curiozitate asupra numelui pana cand Dan, omul cu care ma intalneam in acea zona, a inceput sa imi povesteasca functionalitatea turnului.
Fiind o constructie inalta, o persoana statea in varful turnului pentru a veghea Bucurestiul, si in momentul in care se vedea fum intens sau era semnalat un inecendiu, erau trimisi pompierii si carutele cu apa in zona incendiata.
Ajuns acasa, din curiozitate si impresionat de istoria transmisa prin telefon de catre Dan, am cautat in cateva minute istoricul foisorului. Construit in 1890, are o inaltime de 42 m, este predecesorul turnului Coltitei, ridicat in 1715 si demloat in 1888. Foisorul de Foc a fost proiectat ca turn de supraveghere dar si turn de apa. Ca turn e apa nu a functionat niciodata, si pentru supraveghere a fost folosit pana in 1935, cand cladirile erau tot mai inalte si telefonia devenise utila in acele timpuri. In prezent turnul a fost transformat in Muzeul Pompierilor.
Alta informatie care a fost impresionanta pentru mine a fost incendiul din 1847, cand un sfert din Bucurestiul de atunci a dost devastat de un incendiu. Se gasesc cateva pagini interesante pe net, cei interesati pot cauta pe google.ro „foisorul de foc istorie” si acolo sunt detailiate toate informatiile si istoria acelor timpuri.

IMG_2064

Lasă un răspuns